Donderdag 16 september
Deze namiddag maakten we elk onze eigen ‘Geluksvogel’ die een deeltje zal uitmaken van de groepsopdracht rond het jaarthema “Geluksvogels”. We kregen allemaal hetzelfde patroon: een vliegende vogel in de stijl van M.C. Escher (Maurits Cornelis Escher). Dit is een beroemd Nederlands grafisch kunstenaar (1898-1972) die zich voornamelijk liet inspireren door wiskunde en geometrie.
Enkele beroemde werken van Escher zijn te herkennen aan de "Regelmatige vlakverdeling". Dit is de betekenis volgens Escher: “Een vlakte vullen met een vorm/een figuur die zich herhaalt zodanig dat er geen open tussenruimte overblijft. Elk figuur kunt u zich voorstellen als een tegeltje en daar tegenaan staat weer een ander tegeltje en al die tegeltjes samen vullen het vlak volkomen”.
Hij vond hiervoor zijn inspiratie tijdens zijn reizen naar Spanje: door het bezoek van het Alhambra (= een middeleeuws paleis in Andalusië). In dit paleis maakt Escher kennis met de regelmatige vlakverdeling van de mozaïeken op de muur. De figuren met gelijke vlakken suggereren volgens Escher de oneindigheid. Hij zei: “Ik ben er tot over mijn oren op verliefd”.
Voor deze techniek gebruikte hij vaak vissen en vogels in zijn werken: die lenen zich goed voor het pas- en meetwerk dat hoort bij de techniek. Ze komen vaak terug in zijn werken, alleen of in combinatie met andere dieren.
Onze ‘Geluksvogels’ zullen dus ook precies in elkaar passen.
Voor de inkleuring van onze vogel volgden we het voorbeeld van de Amerikaanse kunstenares en ontwerpster Laurel Burch (1945-2007), beroemd om haar kleurrijke katten.Onze vogel mochten we dus opvullen en kleuren met lijnen, symbolen... (stijl van Laurel Burch).
De les beeld bestaat telkens uit 2 fasen: eerst beschouwen, daarna creëren.
Beschouwen: We maken kennis met een kunstenaar en we proberen er achter te komen wat hij/zij met het kunstwerk wil zeggen en wat voor betekenis het heeft.
We proberen ook een eigen mening bij die kunstwerken te vormen. (Wat zie jij in het kunstwerk? Vind je het mooi?).
Creëren: hier gaan we zelf aan de slag in de stijl van de besproken kunstenaar(s).
Al deze prachtige werkjes zal de juf op 1 groot houten paneel (met beschilderde achtergrond) kleven.Alle panelen van elke klas zullen te bewonderen zijn in de gang van het leraarslokaal en het bureel van meneer Geert. Al benieuwd? Bij 'Lees meer...' krijg je nu al een voorsmaakje!...
Ondertussen luisterden we verder naar het prachtige verhaal van “Matilda" geschreven door... niemand minder dan de bekende Roald Dahl!
Moorse mozaïeken in de Alhambra (Granada)
Sky and water (1938) Twelve Birds (1948) M.C. Escher
Day and Night (1938)
Laurel Burch (1945-2007)